keskiviikko 18. syyskuuta 2013

"...ja aamulla laitetaan sitten sämpylät uuniin ja aamiainen on valmis!" Joo. Buahahahaa.

Lapsi kipeenä - paljon aikaa. Tekee mieli jotain spessumpaa aamupalalla, pitää leipoa. "Helpoin ratkaisu lienee yön yli kohotus" tuumaan, ja muistelen kesällä bonganneeni jonkun hyvän ohjeen kuohkeille sämpylöille. Niitä siis!

Aamulla menen into piukeena parvekkeelle hakemaan uunipeltiä, uuni jo lämpiämässä. 
Ilmoitan ylpeänä Lapselle kuinka kohta syödään tuoreita sämpylöitä. (sure we will...)
Virhe nr 1: innostuminen. Ohjeen mukaan uunipellin päälle tuli laittaa elmukelmua ja antaa levätä jääkaapiisa yön yli. Virhe nr 2: jääkaapissa ei tilaa, "noh, eiköhän ne partsilla kestä ihan yhtä hyvin.". Leipuri-kondiittori nyökkäilee hyväksyvästi, oletan, että homma on kondiksessa. Virhe nr 3: se elmukelmu. Oisihan tietty voinut ihan omaa järkeäkin tässä käyttää, eihän se nyt vaan onnistu jos elmukelmutat sen pellin. Huomaan heti, ettei tästä tullut mitään. Ottaa päähän ihan helvetisti ja samalla purskahdan nauruun - kattokaa nyt näitä!!!!farssi


Itsepäisenä luonteena laitoin ne kuitenkin uuniin ja söimme littanoita leipäsiä (nimenomaan, leipänen on hyvin kuvaileva) aamiaisella. Maussa ei mitään vikaa, itse asiassa nämä leipäset olivat oikein maukkaita - ja siksi laitankin vielä ohjeen tähän, jos joskus vielä ottaisi uudelleen testiin tai jos joku muu olisi minua parempi leipuri ja saisi aamulla KUOHKEITA SÄMPYLÖITÄ. 


15g hiivaa
2,5dl kylmää vettä
0,5dl maitoa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
2 dl spelttihiutaleita
1 dl grahamjauhoja
3,5 dl spelttijauhoja

1. Illalla: Murenna hiiva kulhoon, kaada sekaan vesi ja maito, sekoita.
2. Lisää suola, öljy, hiutaleet ja jauhot. Sekoita koneella 5 min, käsin 10min. Taikinan tulee olla kiinteää, joten voit tarvittaessa lisätä jauhoja. 
3. Anna kohota 45min.
4. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 12 palaksi ja pyörittele sämpylöiksi.
5. Laita sämpylät pellille. JOS USKALLAT ;) peitä kelmulla ja anna kohota yön yöli jääkaapissa.
6. Aamulla: Laita uuni kuumenemaan, 250C. Anna sämpylöiden levätä huoneenlämmössä uunin kuumetessa. Paista uunin keskitasolla noin 15min.


Ja tältä niiden siis EI kuulu näyttää :Dthe leipäset


1 kommentti: