keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Leipää padassa

Oli jo aikakin kokeilla pitkkäääääää kohotusta. Onnistuisinko? Edellisen farssin jälkeen? :D
Näin kesällä lehdessä ohjeen leivästä, joka paistuisi padassa. Idea oli niin mahtava, että sitä piti kokeilla.

Sähläys kannattaa siis ajoittaa niin, että laitat taikinan aamupvästä tulemaan, ja jatkat taikinaa juuri ennen kuin menet nukkumaan. Aamulla sitten jatkotoimenpiteet!


Pataleipä:

6 dl huoneenlämpöistä vettä
1 dl (turkkilaista) jugurttia
1/4 pkt hiivaa tai puoli pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
8 dl spelttijauhoja
5 dl sämpyläjauhoja


* Kaada jugurtti kulhoon, lisää hiiva ja sekoita hyvin (tämä toimii etenkin jos käytät kuivahiivaa). Lisää vesi vähitellen, samalla sekoittaen, ja suola. 
* Lisää taikinaan 8 dl spelttijauhoja ja sekoita.
* Peitä liinalla ja anna levätä 8h huoneenlämmössä.
* Lisää taikinaan 5 dl sämpyläjauhoja ja anna kohota vielä toiset 8h liinalla peitettynä.
* Taikinan tulee olla kimmoisaa ja sitkoista. Jos se on vieläkin liiaan löysää, lisää 1 dl jauhoja. Koostumus saa olla löysä, mutta taikinan pitää pysyä koossa.
* Leivo taikinasta pyöreä pallo hyvin jauhotetun liinan avulla. Eli käytännössä heität kasan jauhoja liinalle, taikinan siihen päälle, lisää jauhoja, ja pyörittelet taikinaa liinassa.




Taikina ei ollut aivan mallikelpoinen PALLO, joten jouduin sulkemaan liinan kumpparilla. ;)

* Anna taikinan kohota 30min. 
* Laita tyhjä valurautapata uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
* Ripottele hiukan jauhoja pohjalle (ettei taikina tartu pohjaan) ja nosta taikina kuumaan pataan. Laita kansi päälle.
* Paista leipää alimmalla tasolla 20min. Ota kansi pois ja alenna uunin lämpö 225 asteeseen. Paista vielä 20min. 





* Tadaa! Aika cool leipä on valmis!



Leipä toimii todella hyvin edellisen poustauksen linssikeiton kanssa, että eikus leipomaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti