keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Juustopiirakkaa, salaatteja ja leipiä - olisi nyt tarjolla...

Näihin aikoihin järjestetään jos jonkinmoista illanistujaista ja glögijuhlaa - täysin ymmärrettävää. Pimeyden vallitessa sitä joko käpertyy viltin alle odottamaan valoisempia päiviä, tai sitten sitä osallistuu kaikenlaisiin "etuliite-Pikkujouluihin". Se glögikin jotenkin auttaa. Kaikkeen.

Näissä tapahtumissahan aina joku on hoitanut tarjoilut, leiponut, väsännyt ja väkertänyt kaikenlaista "pikkusuolaista" - näin itse tapahtuma ei vaikuta niin "glögipainotteiselta". Ne kuuman juoman sekaan heitettävät mantelit ja rusinat kun ei kuitenkaan ihan naposteltavista mene ;)

Kuulutko meihin? Kuuletko joka käänteessä itsesi sanovan "joo mä voin hoitaa cateringit"? Vai päädytkö aina samoihin tarjottaviin? Pläräätkö stressaantuneena reseptivihkojasi toivoen inspiraatiota? Tässä pari syksyn aikana tarjoiltua settiä, juurikin näissä "etuliite-bileissä":


Kantarelli-Västerbottenjuustopiirakka:

Pohja:
2 dl spelttijauhoja
1 dl kaurajauhoja
125 g voita
3 rkl vettä

Täyte:
Pari kourallista kanttarelleja
1 rkl voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
100g aurajuustoa
2 dl Västerbottenjuustoa (löytyy pussitettuna ja raastettuna)
3 kananmunaa
3 dl kermaa tai creme fraichea
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl kuivattua timjamia
1 tl  kuivattua oreganoa


Uuni päälle, 250C. Nypi voi jauhojen sekaan, lisää vesi ja pyöritä taikina kasaan. Laita taikina piirakkavuokaan ja anna levätä jääkaapissa 20min. Paista sen jälkeen pohjaa noin 10min.

Pilko ja paista sienet, lisää pilkotut sipulit ja voi, paista sopivaksi.

Laita juustoraaste, sipulit, sienet ja aurajuusto piirakanpohjalle. Sekoita munat, kerma ja mausteet, kaada päälle ja paista uunissa noin 30min.

*Tästä piirakasta ei jostain aivan käsittämättömästä syystä löydy kuvan kuvaa!! Mutta se oli hyvää ja tarpeeksi suolainen kemuihin.*



Pasta-Parsakaalisalaatti




1 parsakaali
1 rkl balsamicoa
1 rkl sitruunamehua
suolaa, hyppysellinen sokeria
1 dl oliiviöljyä
1 dl paahdettuja manteleita
4 valkosipulinkynttä silputtuna
1 punasipuli
1 dl raastettua parmesania tai pecorinoa
keitettyä pastaa

Sekoita balsamico, sitruuna, suola, sokeri, öljy ja valkosipuli. Huuhtele parsakaali hyvin, leikkaa paloiksi ja kaada päälle edellä mainittu marinadi. Anna tekeytyä vähintään tunnin. Paahda mantelit, laita sivuun. Raasta juusto, pilko punasipuli (keitä pasta). 

Paista pannulla hetki parsakaalia ja punasipulia, lisää pasta, juusto ja mantelit.






Sipulileipä

2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2,5 dl maitoa
5 dl huoneenlämpöistä vettä
50g hiivaa
1 rkl suolaa
75g sulatettua voita
7,5 dl spelttijauhoja
noin 9 dl sämpyläjauhoja
kuivattua oreganoa

Hienonna sipuli ja kuullota voissa pannulla. Pilko valkosipuli. Murenna hiiva maitoon ja lisää vesi. Lisää valkosipuli, sipuli, suola, voi ja jauhot vähän kerrallaan. Alusta löysähköksi taikinaksi. Anna kohota liinan alla 1,5h. 

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja pyörittele pullia. Asettele noin 8 pullaa (uunipellille) löyhästi vieri viereen pyöreään muotoon. Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle kuivattua oreganoa. Anna kohota liinan alla puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Paista leipiä uunin alatasolla noin 15min. 
 
 
sipulileipä



Avocadopastasalde (isompi satsi)







Pussillinen pastaa
2-3 avocadoa
4-5 valkosipulinkynttä
2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1 rasia rucolaa
Sitruunamehua, suolaa, pippuria
2 dl raastettua parmesania tai pecorinoa
Pari kourallista kurpitsansiemeniä

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä. Pilko avocadot, valkkarit ja tomaatit, huuhtele ja kuivaa rucola hyvin. Sekoita kaikki ainekset, mausta etenkin tomaatit suolalla, avocadot sitruunalla ja MAISTA. Lisää kaikkea oman maun mukaan tarvittaessa, tämä on hyvin paljon kiinni omista makumieltymyksistä. Sirottele päälle pari kourallista kurpitsansiemeniä.


Bumerangipatonkia

7,5 dl kylmää vettä
10g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
3 dl spelttijauhoja
noin 15 dl sämpyläjauhoja

Liota hiiva veteen, lisää suola ja jauhot vähän kerrallaan. Jauhoja ei välttämättä tarvitse edes näin paljoa (yht 18 dl...) vaan tarkkaile taikinan koostumusta. Vaivaa taikina notkeaksi, peitä elmukelmulla ja anna levätä yön yli. Taikina kohoaa aika lailla, joten valitse tarpeeksi iso kulho. 

Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele pitkuloiksi. Muotoile bumerangeiksi, sirottele päälle hiukan jauhoja, tee leipiin viillot veitsellä. Anna nousta uunipellillä noin tunti. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita patongit uuniin ja laita niiden alle lisäksi kulho jossa 0,5 dl kuumaa vettä. Laske lämpö 200 asteeseen. Paista patonkeja noin 30 min. 

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti