sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Keikauskakku!

Kuten varmasti jo olen maininnut, seurasin silmä kovana "Koko suomi leipoo"- ohjelmaa. Häiritsikö ketään muuta se Malli-Annen teennäinen käsiliike jokaisen "paikoillanne, valmiit, LEIPOKAA! kohdalla? Nyt seurannassa on ruotsalainen versio, ja ellei digiboxi olisi jo aivan tukossa, alkaisin varmaankin tallentamaan, Hesarinkin kehumaa, "sitä ainoata ja oikeaa" brittiversiota. 

Ohjelmasta on jäänyt mieleen paljon asioita ja jos aikaa olisi enemmän, testailisin kaiket päivät näitä teemaleivonnaisia ja muita hauskuuksia mitä ohjelmassa leivottiin. Yksi minulle uusi tuttavuus oli tämä keikauskakku. Siis what is that?? Sopiva tilaisuus testata tätä tulikin heti joulun jälkeen. Joulupäiväksi olin jo valmiiksi pilkkonut päärynät ja omenat juustotarjotinta varten, mutta väsyneet vieraat poistuivat jo ennen kun pääsimme näihin käsiksi, joten kulhollinen hedelmää odotti syöjiään. Ajattelin, että heitän ne keikauskakkuun ja teen ensimmäisen testiversion. Ja sellainen siitä tosiaan tuli. 

tässä se nyt on, keikautettuna


Omena-päärynäkeikauskakku

50g voita
1 dl fariinisokeria
4 päärynää
1 omena

taikina:
125g pehmeää voita
1,5 dl sokeria
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kuohukermaa

* laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuutioi voi ja laita se ja sokeri kakkuvuokaan. Nosta uuniin ja anna voin sulaa. Sekoita sokeri ja voi lusikalla. 
* kuori ja paloittele hedelmät ja laita ne voi-sokeriseoksen päälle limittäin, lomittain ja päällekkäin.
* valmista taikina: vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa välissä. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Sekoita kerma sekaan. 
* lusikoi taikina hedelmien päälle vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 35 min. 
* anna kakun vetäytyä vuoassaan noin 15min ennen kumoamista. Keikauta kakku tarjoiluvadille ja anna jäähtyä vuokansa alla, näin se säilyy mehevänä.
* sirottele päälle kanelia koristeeksi

Huom! 
- käytä mieluummin kakkuvuokaa jossa ei ole irtopohjareunoja. Näin hyvä ja makea sokeri-voiseos ei karkaa paistamisen aikana!

Leipojan kommentit:
** Ensi kerralla laitan VÄHINTÄÄN puolet enemmän hedelmää. Päärynä ja omena toimii kakussa oikein hyvin ja antaa mehevän maun ja koostumuksen kakulle. Mutta minun makuuni niitä tarvitaan paaaaljon enemmän kuin missään ohjeessa lukee tai mitä nyt laitoin. Mutta jos haluat, että kakku on enimmäkseen pohjaa ja päällä mausteena hedelmää, tee yllä olevan ohjeen mukaisesti.
** Jostain syystä kuvittelin kakun leipomisen vaikeimmaksi asiaksi sen itse keikautuksen - mutta kunhan reunat oli veitsellä hieman irrotellut niin kakku irtosi voin ja hedelmien kosteuden (??) takia kuin itsestään vuoanpohjasta. Jopa minä siis onnistuin, lieneekö aloittelijan tuuria vai voiko tosiaan olla näin helppoa?
** Aion vielä testata eri täytteillä samaa kakkua, ja varioida myös taikinaa - eli testaa muilla hedelmillä ja marjoilla samaa kakkua ja katso mitä saat aikaiseksi! :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti