perjantai 6. joulukuuta 2013

Valmistaudu Jouluun!

Mietitkö jo jouluviemisiä? Ajattelitko jos tänä vuonna tekisit joululahjat sukulaisille itse? Onko sinulla tuttuja joille olisi kiva viedä joku joulutervehdys? Viime vuonna meillä oli kunnon Piparkakku-savotta :) Niitä leivottiin ja koristeltiin varmaan kolmena viikonloppuna - urakka oli valtava, mutta se oli myös todella hauskaa. Oli kiva antaa vieraille mukaan hieman erilainen joulutervehdys ja käsittääkseni kaikille maistui!



Lautasilla valmiit joulutulkut vieraille

Jouluviemisiksi sopivat loistavasti esimerkiksi itse tehdyt suklaakonvehdit ja muut namit. Näiden ei tarvitse olla vaikeita tehdä, eikä suklaita tarvitse aina temperoida ja pyörittää sadassa eri kulhossa ennen kuin siitä saa yhden karamellin. Seuraavaksi pari suosikkiani, jotka maistuivat kaikille ja joita mielellään tekisin uudelleen tänä vuonna (mutta tänä vuonna onkin uudet kujeet ;))

Jokainen ohje on pöllitty jostain leivontalehdestä tai peräti Helsingin Sanomien torstailiitteestä (kuten esim Minttufudge), eli en ole näitäkään itse kehittänyt. Alla oleva Minttufudge taisi muodostua kaikkien suureksi suosikiksi viime jouluna ja onkin onni, että se on niin superhelppo tehdä!


Minttufudge:

1 tlk (397g) sokeroitua maitotiivistettä
300g tummaa suklaata (70%)
1 ps (150g) Marianne-rouhetta

* Vuoraa noin 20cm x 20cm kokoinen matala vuoka leivinpaperilla (paperi saa mieluusti tulla reilusti vuoan yli)
* Ota esille joko yhteen kuuluvat höyrykattilat tai 2 erillistä kattilaa
* Kaada maitotiiviste "ylempään kattilaan" ja lisää sekaan paloiteltu suklaa
* Kiehauta vesi "vesihaudekattilassa", mutta pienennä aika heti lämpöä niin, ettei vesi enää kiehu
* Varo kuumaa vesihöyryä! Ja huomioi myös, ettei suklaaseokseen saa roiskua yhtään kuumaa vettä!
* Sekoita nuolijalla muutaman kerran sulamisen aikana, lisää Marianne-rouhe ja sekoita
* Kaada seos vuokaan ja tasoita pintaa nuolijalla, anna jäähtyä
* Fudge voi jähmettyä jääkaapissa vielä ainakin tunnin ajan, ne voi myös hyvin heittää näihin aikoihin parvekkeelle (missä on enemmän tilaa) ja ottaa esille kun on aika paketoida namit
* Leikkaa isolla veitsellä paloiksi ja tarjoile tai paketoi jouluviemisiksi



ready for delivery


Appelsiinisuklaatryffelit:

250g tummaa suklaata
1 dl kermaa
3 rkl tomusokeria
50g voita
1 rkl ranskankermaa
1 rkl raastettua appelsiinin kuorta

koristeluun suklaarouhetta

- hienonna suklaa rouheeksi. Kiehauta kerma ja tomusokeri, sekoita joukkoon suklaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää voi, appelsiinin kuori ja ranskankerma, sekoita tasaiseksi. 
- kaada suklaa kulhoon jäähtymään ja nosta kelmulla peitettynä jääkaappiin vetäytymään yön yli.
- muotoile suklaasta käsin pyöreitä kuulia ja pyörittele suklaarouheessa


Pätkistryffelit:

2dl kermaa
200g tummaa suklaata
100g Pätkistä

* kaada kerma kattilaan ja kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen, ota liedeltä ja anna jäähtyä useita minuutteja
* laita pilkottu suklaa kuumutta kestävään kulhoon ja lisää kuuma kerma
* sekoita varovasti, anna jäähtyä
* paloittele pätkikset ja lisää jäähtyneeseen seokseen
* pyörittele käsillä seoksesta palloja ja anna jähmettyä kylmässä


Kaneli-maitosuklaatryffelit:

300g maitosuklaata
1dl kermaa
2 kanelitankoa
0,5 dl ruokosokeria
50g huoneenlämpöistä voita
1 rkl omenamehua

koristeluun kaakaojauhetta


- paloittele suklaa kulhoon
- kiehauta kerma, kanelitangot ja sokeri
- ota pois liedeltä ja anna maistua 15 min
- kiehauta kerma uudelleen ja siivilöi se suklaan päälle, sekoita tasaiseksi
- sekoita voi ja omenamehu suklaaseokseen
- kaada seos vuokaan ja anna jähmettyä kylmässä
- leikkaa paloiksi tai pyörittele palloiksi
- kierittele kaakaojauheessa




Suklaatryffelit:

150 g tummaa suklaata
0,5 dl kuohukermaa
1 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
50g voita
murskattuja pipareita


* sulata suklaa vesihauteessa ja kiehauta kerma mausteiden kanssa. Ota suklaa pois vesihauteesta ja kaada kerma joukkoon
* lisää huoneenlämpöinen voi ja sekoita tasaiseksi (massan tulee olla kiiltävä ja tasainen)
* kaada massa vuokaan tai pakasterasiaan ja jäähdytä kylmässä
* kumoa kovettunut massa leikkuulaudalle ja leikkaa kuumalla veitsellä pieniä paloja
* pyörittele näistä palloja ja pyöräytä ne piparimuskassa




Päätin leipoa piparitaikinasta "kolpakot" ja laittaa joulunamit niihin. Näin kuvan jossain leivontalehdessä, mutta piirsin itse mallin (huom! en todella osaa piirtää ja siltikin onnistui, eli ei ollut vaikeaa) leivinpaperille, leikkasin & paistoin osat ja mies liimasi ne ammattitaidollaan sokerilla yhteen. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, vapaalla piirretyt ja leikatut palat eivät välttämättä sovi täydellisesti yhteen. Mutta ei hätää, koristelun voi vetää aivan överiksi ja näin peittää kaikki mokat :)



my fabulous kolpakot



 
Jos ei ole tarkoitus syödä pipareita, voi taikinan helposti ostaa kaupasta. Jos olet puritaani, teet tietenkin taikinan itse. Tällä ohjeella se viime vuonna onnistui:


Piparitaikina:

400g sokeria
400g siirappia
200g voita
1kg vehnäjauhoja
2tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2tl jauhettua kanelia
1,5 dl vettä


piparia galore :D


* kiehauta sokeri, siirappi ja voi. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa, kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
* anna taikinan olla huoneenlämmössä muovikelmun alla seuraavaan päivään.
* kuumenna uuni 200 asteiseksi.
* kauli taikina ja muotoile piparit, paista keskitasolla noin 8 min
* koristele sokeritahnalla ja nameilla (enemmän on enemmän)



in the making


Halusin niin tehdä itse piparkakkutalon. Joka vuosi se on raivon ja hampaankiristyksen paikka, eikä siitä ikinä tule mitään - hauskinta on koristelu, ja pahimmassa tapauksessa koko kämppä sortuu siinä tohinassa. Näin yhdessä lehdessä juuri minunlaiselle tumpelolle  koristeleipurille sopivan mallin. Toteutin ja koristelin, tunsin valtavaa onnistumisen tunnetta ja hihkuin koko päivän - "Katsokaa nyt! RAKENSIN PIPARITALON! Uskomatonta!" Kyseessä on PELKKÄ JULKISIVU. SILKKAA NEROUTTA SIIS. 


julkisivuremppa à la pipari

Piparkakkuja voi myös käyttää esim pöydän koristeluun, tuoksu on jouluinen ja koriste iloinen :) 


pipareiden alle kannattaa laittaa sellofania tai esim paistopusseja

"nimikortit" tonttupipareista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti