sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Aamuksi sämpylöitä! Nooh, ei ne kyllä ihan aamiaiselle ehtineet ;)

Luin leivontalehdistä kalttauksesta. En ollut ikinä kuullutkaan muusta kuin tomaattien kalttaamisesta. Pakkohan sitä oli testata. Ensimmäisen satsin laitoin tulemaan torstai iltana. Perjantaina päivällä heitin taikinan menemään, en ehtinyt sittenkään. Uusi yritys viikonloppuna ja laitoin eilen ruisjauhot kulhoon ja veden kiehumaan. Sämpylät tulivat uunista noin tunti sitten :) eli eivät ihan ehtineet aamupalapöytään. Sämpylöistä tuli todella meheviä ja hyviä, mutta ei kannata laskea sen varaan, että aamulla olisivat valmiina syötäviksi :) Kohotuksia on nimittäin useita...







Kaltatut ruis-sekajauhosämpylät

1,5 dl ruisjauhoja
2 dl vettä


50g hiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
1,5 dl ruisjauhoja
0,5 rkl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl vaaleaa siirappia
noin 5 dl sämpyläjauhoja

Kalttaus: 
Kaada ruisjauhot kulhoon ja kiehauta vesi. Kaada vesi jauhojen päälle ja sekoita, peitä kannella. Anna tekeytyä noin 6-8h (minä annoin tekeytyä ihan koko yön...zzzz-zzzzz...). 





Malmgård

Liuota hiiva lämpimään veteen ja kaada seos kaltattujen jauhojen päälle, sekoita hyvin. 

Lisää ruisjauhot, suola, öljy, siirappi ja sämpyläjauhot - vähän kerrallaan. Alusta taikina kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla 45 min.

Vaivaa taikina hyvin ja pyöritä pötköksi. Leikkaa noin 14 palaa ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät uunipellille ja anna kohota liinan alla 30min. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paista sämpylöitä 15 min kunnes saavat kauniin värin. NAM!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti