Tuntui melkein älyttömältä idealta alkaa pe-iltana leipomaan leipää aamuksi, samalla kun - niin noh - hoidin kaiken muun. Olin bongannut lehdestä hyvältä kuulostavan ohjeen, ja muokkasin sitä omanmakuisemmaksi. Nyt kun tätä leipää on pari palaa jo syöty, niin kyllä - kiitän itseäni aamulla oli ihan oikea ajatus. Ennen muinoin se tosin tarkoitti jotain ihan muuta, oh those were the days...
Tässä siis helpon vuokaleivän ohje! Pinnasta tuli rukiisen rapea mutta leivästä juuri sopivan pehmeä (ollakseen ruisjauhoja sisältävä leipä).
Rukiinen vuokaleipä
50g hiivaa
3 dl vettä
4 dl maustamatonta jogurttia
2 dl ruisrouhetta
5 dl ruisjauhoja
3 dl kauraleseitä
2,5 tl suolaa
6 dl sämpyläjauhoja
Murenna hiiva kulhoon, lämmitä vesi noin 37 asteiseksi ja sekoita yhteen. Lisää ruisrouhe, jogurtti, suola, leseet, ruisjauhot ja sitten sämpyläjauhot. Vaivaa kunnolla. Anna kohota liinan alla 45 min.
Kuumenna uuni 175 asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja laita leivinpaperoituihin vuokiin (n 1L). Voitele maidolla ja ripottele kaurahiutaleita päälle. Paista leipiä alatasolla noin 2h. Jäähdytä ritilällä liinan alla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti