"Ruotsalainen ruisleipä"
15g tuorehiivaa
4 dl kylmää vettä
2 dl ruisrouhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl suolaa
6-7 dl speltti- tai sämpyläjauhoja
1. Murusta hiiva kulhoon, kaada vesi päälle ja sekoittele
2. Lisää ruisrouhe, suola ja siemenet + osa jauhoista
3. Laita Kitchen Aidi laulamaan ja lisää jauhoja kunnes taikina on taikinan näköinen
4. Peitä kulho elmukelmulla ja anna levätä jääkaapissa yön yli
5. Laita kakkuvuokaan pala leivinpaperia ja muotoile taikina sopivasti vuokaan
6. Nostata noin 20min, laita uuni päälle 250C
7. Sivele hieman vettä leivän päälle ja sirottele päälle vielä hieman jauhoja
8. Leikkaa terävällä veitsellä taikinaan viilto
9. Paista uunissa alimmalla tasolla 15min, laske sen jälkeen lämpö 200 asteeseen ja paista leipää vielä 25 min
10. Anna jäähtyä liinan alla
leipää |
Sitruuna-timjamileipä (2 leipää)
50g tuorehiivaa
1 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl mitä tahansa siemeniä/jätä pois kokonaan
reilu 0,5 rkl merisuolaa
0,5 rkl hunajaa (jos haluat, itse en laittanut)
4,5 dl maustamatonta jougurttia
2 sitruunan raastettu kuori
1 dl tuoretta timjamia
noin 12 dl speltti- tai sämpyläjauhoja
1. Murusta hiiva kulhoon ja kaada lämmin (37c) vesi päälle, sekoita
2. Lisää öljy, suola, siemenet, jougurtti (hunaja), sitruuna ja silputtu timjami
3. Lisää jauhot
4. Vaivaa koneella ainakin 10 min (käsin vielä pidempään), taikinan tulee olla notkea
5. Peitä taikina liinalla ja nostata ainakin tunti, mielellään kaksi
6. Laita valitsemaasi (kakku/leipä)vuokaan hieman leivinpaperia ja muotoile taikina siihen sopivaksi
7. Anna nousta noin 30min
8. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista leipiä noin 25-30min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti