keskiviikko 28. elokuuta 2013

Mangoldia, Lehtikaalia ja Stadin Puutarhuri

lehtikaalia ja mangoldia

mangoldia


Herttoniemen suunnalla liikkuvat ovat saattaneet huomata Vanhan Myllyn kohdalla pienen kyltin ”Stadin puutarhuri”. Tilaamme sieltä ruokapiiriimme kaikenlaista hyvää ja olen tänä kesänä ihastunut erityisen paljon juuri MANGOLDIin ja LEHTIKAALIin.Tämä on sitä ”stadilaista lähiruokaa” jos jokin, joten käykää hyvät ihmiset tsekkaamassa nettisivut: http://www.stadinpuutarhuri.fi/


Faktatietoa nettisivuilta:


Herttoniemen kartanolla on vuosisatoja pitkät viljelyperinteet jotka saavat jatkoa tulevana kesänä. Useita vuosia maisemapeltoina palvelleet pellot otetaan jälleen hyötykäyttöön ja kartanolla tullaan viljelemään erilaisia puutarha- ja perinnekasveja. Sato menee pääasiassa helsinkiläisille ravintoloille mutta tilalla tullaan myös mahdollisuuksien mukaan järjestämään suoramyyntiä kaupunkilaisille. Puutarhuri Jan Liesaho on vuokrannut pellot museokartanon omistavalta Svenska odlingens vänner i Helsinge:ltä kymmeneksi vuodeksi, ja viljelyä on tarkoitus kehittää pitkäjänteisesti.

Viljelemme Herttoniemen kartanolla ensiluokkaisia puutarhakasveja, perunoita sekä marjoja ja yrttejä ja villiyrttejä. Meiltä löydät myös hieman harvinaisempia perinnekasveja ja lajeja, jotka ovat katomassa suomalaisista ruokapöydistä. Satomme painottuvat alkukesän herkkuihin, kuten parsaan, raparperiin ja varhaisperunaan, ja loppukesän juureksiin, sipuleihin ja muihin syyskauden kasviksiin. Toimimme ja viljelemme luontoa kunnioittaen. Tila on ollut luomuvalvonnassa syksystä 2012 lähtien ja viljelemme luomuvaatimusten mukaisesti. Emme käytä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita, ja noudatamme luomuvaatimusten mukaista kasvukiertoa ja kaikkia muita luonnonmukaiselle viljelylle asetettuja vaatimuksia.

Itä-Helsingissä sijaitsevan tilan sijainti on ainutlaatuinen. ”Kovin monessa eurooppalaisessa pääkaupungissa tuskin on laajamittaista avomaaviljelyä, mutta nyt maanviljely todella on jokaisen helsinkiläisen ulottuvilla. Kartanolle pääsee metrolla vartissa keskustasta tai Kontulasta.” puutarhuri Jan Liesaho kuvailee vastaperustetun maatilan erityisyyttä. ”Jos tämä ei ole stadilaista lähiruokaa, niin sitten en tiedä mikä olisi,” Liesaho jatkaa. Viljelyn lisäksi tilalla pyritään kehittämään myös kurssi- ja koulutustoimintaa ryhmille ja yrityksille. Opetustoimintaa harjoitetaan mm. läheisen ala-asteen oppilaiden kanssa. Suunnitteilla on myös viherhyvinvointia edistävää ohjelmatoimintaa sekä yleisölle avoimia tapahtumia.



Meidän suku ei ole tänä kesänä välttynyt tältä innostukselta, sillä vähintään joka toisella aterialla on pitkin kesää tarjottu lehtikaalia ja mangoldia jossain muodossa. Lehtikaalia olen hamstrannut Cittareista (tyhjentänyt hyllyt), ja kesämökkimme kesätorilla on onneksemme porukkaa Rihun tilalta myymässä luomujuttuja (https://www.facebook.com/#!/pages/Biodynamic-farm-Toivo-Rihu-Farm/105393666175958?fref=ts) – joten olemme joka lauantai pystyneet täydentämään varastoja. ”Ostakaa sit niiltä hipeiltä sitä lehtikaalia!” on ollut ihan yleinen viime hetken huikkaus torille lähtijöille.



Lehtikaalista saa kaikenlaista hyvää, tässä pieni otos kesän suosikeista!



hyvää saldee
saldee  
lehtikaali-sienipiirakka
Currykukkakaalia ja mangoldia
Burgeri quornpihvillä, tuoreella cheddarilla ja infernaalisella määrällä mangoldia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti