keskiviikko 28. elokuuta 2013

OREGANOLEIPÄÄ

leipää


Taikinasta tulee 2 leipää:

50g tuorehiivaa
8 dl vettä
50g huoneenlämpöistä voita
2 tl suolaa
1 ruukullinen oreganoa hienonnettuna
1 rkl kuivattua timjamia

3 dl Malmgårdista hankittua ”Skrädmjöl”iä, yhtä hyvin voit käyttää jotain omaa suosikkijauhoa
8 dl spelttijauhoja



1.       Murenna hiiva kulhoon, kaada päälle 37 asteinen vesi ja sekoita

2.       Lisää voi pieninä paloina, oregano, timjami, suola ja jauhot – vaivaa kunnolla
3.       Kohota liinan alla tunnin, pingota leivinpaperia haluamaasi vuokiin
4.       Jaa taikina kahteen osaan, muotoile hieman taikinaa niin, että se sopii näppärästi     vuokaan
5.       Kohota vielä 40min
6.       Uuni päälle 220C
7.       Sivele leivät munanvalkuaisella tai vedellä ja paista uunin alimmassa osassa ensin 10min
8.       Laske lämpö 190 asteeseen ja paista vielä 35-40 min
9.       Anna jäähtyä ritilällä liinan alla


Tämä leipä kelpasi meille kivasti iltasalaatin kanssa :)





Tästä Skrädmjölistä vielä sen verran, etten ollut ennen Malmgårdin visiittiä ikinä moisesta kuullutkaan. Wikipedia opastaa hyvin (tosin på svenska):

Skrädmjöl (även skråmjöl) är ett mjöl som görs på rostade havrekärnor. Skrädmjöl används vanligen till nävgröt som serveras med stekt fläsk, flott och lingonsylt som tillbehör. Skrädmjölet används främst i Värmland. Skrädmjöl består av havre som rostats i vedeldade ugnar och malts på stenar, och har sitt ursprung i den finska invandringen under 1600-talet. När havren mognade sent på hösten, möglade den och gick inte att använda till föda. Ibland torkades havren på störar, men det var ingen felfri metod. Istället började man torka säden i stora stenugnar. Havren skalades (skräddes) och kärnorna maldes. Mjölet som blev resultatet höll sig lättare.


Ohjeessa käyttämäni jauho tuli Stöpafors Kvarnilta Ruotsista: http://www.stopaforskvarn.se/ Nettisivuilta pääsee kurkkaamaan valmistusta :)




Paahdetusta kaurasta tehtyä jauhoa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti