lauantai 15. helmikuuta 2014

Skonssit + kauraryynileipää viikonlopun aamuun

Viikonloppuisin aamupalaan kuuluu "jotain spessua". Arkena naamariin heitetään "nopeasti se jugu myslillä" ja koska siitä ei oikein mitään rentouttavaa nautintoa saa irti, tarvitaan viikonloppuisin sitä jotain extraa. Käytännössä meillä tämä tarkoittaa sunnuntaita ja jotain tuoretta leipää. Asuntoon leviää viikonloppuinen tuoksu, kahvi höyryää kupissa, lapsi tuijottaa telkkaria ties monetta tuntia, Hesari levitetty pöydälle - täydellistä. 


Sunnuntain sconesit:

2 dl sämpyläjauhoja
2 dl spelttijauhoja
150g juustoraastetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50g voita
3 dl maustamatonta paksua jogurttia
koristeluun: siemeniä

1. Sekoita jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää sulatettu, jäähtynyt voi ja jogurtti. Sekoita tasaiseksi.
2. Taputtele taikinasta 2 pyöreää leipää uunipelille. Leikkaa veitsellä kevyesti leivät neljään osaan ja pistele haarukalla.Koristele halutessasi siemenillä.
3. Paista 225 asteessa noin 15min





Uudeksi suosikiksi on ansioitunut kaltattu leipä. Kalttaus mehevöittää leivän ja tarkoittaa käytännössä sitä, että karkeiden jauhojen päälle kaadetaan kiehuvaa vettä. Kalttausta saatetaan myös kutsua kuumajuureksi tai hauteeksi. Mehevyys syntyy siitä, että kalttaus sitoo leipään vettä. Samalla leivän säilyvyys paranee ja sen rakenne on kimmoisa. Kalttauksesta hyötyvät ruisjauhot, ruis- ja vehnäleseet, grahamjauhot, hiutaleet ja rouhittu vilja. Vehnäjauhoja ei saa kaltata, sillä kuumuus pilaa leipoutuvuuden tuhoamalla sitkon.

Seuraavat kauraleipäset ovat tämänhetkinen suosikki!

Kaurahiutaleruudut:

kalttaus:
4 dl kaurahiutaleita
25g voita
4 dl kiehuvaa vettä

2dl kädenlämpöistä vettä
50g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl spelttijauhoja
4,5 dl sämpyläjauhoja

vettä ja kaurahiutaleita

1. Kaada kaurahiutaleet kulhoon, leikkaa voi paloiksi ja lisää joukkoon. Kaada päälle kiehuva vesi ja anna tekeytyä noin 10min.
2. Kaada kädenlämpöinen vesi toiseen kulhoon ja liuota hiiva veteen.
3. Lisää suola, kaltatut kaurahiutaleet ja jauhot, vähän kerrallaan - alusta notkeaksi.
4. Anna taikinan kohota liinan alla noin 40min.
5. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä ja painele taikina uunipellille. Leikkaa taikina ruuduiksi ja sivele vedellä, koristele kaurahiutaleilla.
6. Kohota liinan alla toiset 40min. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
7. Paista leipää uunin keskitasolla 20min, anna jäähtyä ritilällä liinan alla.



kuva napattu lehdestä

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti