torstai 20. kesäkuuta 2013

Brekut

No nyt se aurinko paistaa, linnut lauleskelee TSIRP TSIRP, on lämmin ja sitä miettii "minkä kesämekon sitä tänään valkkais" - life is good.

Mutta an' ol' kun tulee synkkä-syksy ja tyhmä-talvi, niin päällimmäinen fiilis aamulla kellon soidessa ei todella ole mikään tsirp tsirp*, vaan sellainen ihan toinen fiilis. Tilannetta onneksi helpottaa aamupala.
Ajattelinkin siksi (ja koska korvanjuuressa on kuulunut jo jonkin aikaa pientä piipitystä) kerätä tähän pari suosikki-aamupalaa. Valkkaa oma suosikkisi ja paranna aamuasi! Kuolema ruiseipä-juustolla-ja-kurkulla-aamupaloille! :D


Viikon huippu-brekut à la Päivän Keittoheitto:


Maanantai: Maustamatonta juggea, mysliä, kirsikoita tai mansikoita

- lado lautaselle 1-2 rkl rahkaa ja jonkin verran paksua maustamatonta jugurttia, esim Turkkijugua
- lisää jotain hyvää omatekoista mysliä (löytyy myös blogista) ja marjoja

Ja kahvia.



Tiistai: "Tuorepuuro"

- edellisenä iltana**: laita tupperwareen noin 1dl kaurahiutaleita, pari rkl kauraleseitä/pellavansiemenrouhetta, 1 tl mustaherukkarouhetta, lisää vettä niin, että hiutaleet juuri ja juuri peittyvät. Voit myös pilkkoa sekaan joitain kuivia hedelmiä, taateleita tai viikunoita. Jätä muhimaan jääkaappiin yön yli.
- paahda manteleita/hasselpähkinöitä (pieni kourallinen)

- aamulla tyhjennä purkki lautaselle, raasta sekaan puolikas omena
- lisää paahdetut mantelit tai pähkinät
- ripottele päälle tl juoksevaa hunajaa
- lisää pari rkl maustamatonta jugurttia
- voit vielä lisätä vaikka appelsiinia tms

Tämä tuorepuuro on todella täyttävä ja pitää ainakin tämän "sokerit alhaalla"-tyypin nälkää pitkään.


Keskiviikko: Maustamatonta juggea, 3 rkl pellavansiemeniä, appelsiini/banaani/omena


Ja kahvia.

Tämä kuulostaa ehkä tylsähköltä, mutta on oikeasti oikein maukas päivän aloitus, try it! :)



Torstai: Syntinen Valko-Vehnä ja teetä hunajalla


Ja teetä!

Välillä on iiiihanaa tunkea naamaansa vaaleeta leipää, niin syntisen kiellettyä kuin se onkin. Mutta ah, niin hyvää. Kuvassa näkyvä leipä on joku ties-mikä-ciabatta jonka mies jostain kantoi kotiin. Jos haluat tehdä aamulla herkkuvoileivän, sotke kasaan avocadoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, kevätsipulia, oliiveja, fetaa, sitruunaa ja oliiviöljyä tilkka + suolaa&pippuria. Kostuta leipä hyvällä makuöljyllä (paahdettu kurpitsan/seesaminsiemen, avocado- tai saksanpähkinäöljy), lado väliin niin paljon täytettä kuin kehtaat ja lisää vielä salaattia. Lisäksi kannattaa keittää sangollinen teetä hunajalla. Kyllä tää aina sen tylsän puurolautasen voittaa.


Perjantai: Arki-munakas

2 kananmunaa
loraus kermaa/soijakermaa/vettä
juustoraastetta/fetaa kourallinen
kevätsipulia kourallinen
tuoretta pinaattia kourallinen
suolaa, pippuria

Sekoita munakkaan ainekset ja paista. Itse en saa juuri koskaan tehtyä sitä kaunista, täydellistä munakasta, vaan osa näyttää ihan hyvältä ja loput on sitten jotain epämääräistä muna-sotkua. Mutta maku on pääasia ja tämä munakas pitää ihmisen toimivana pitkän tovin, etenkin jos annokseen lisää pari kuppia kahvia.


Lauantai: Blueberry pancakes à l'Amerique (ohje löytyi aikoinaan Hesarista)




3 dl vehnäjauhoja (tai 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl spelttijauhoja)
3 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
(1/2 tl ruokasoodaa)
1/2 tl suolaa
3 munaa
3 dl piimää (tai maitoa)
50 g sulatettua voita
2 tl vaniljasokeria
2 dl (pakaste)mustikoita
paistamiseen voita

Tarjoile vaahterasiirapin ja banaanisiivujen kanssa!

 - uuni lämpiämään 50 asteeseen.
 - sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja suola.
 - riko munat toiseen kulhoon ja vatkaa kevyesti. Sekoita joukkoon piimä, sulatettu ja jäähdytetty voi sekä vaniljasokeri. (Voit käyttää piimän sijaan maitoa. Jätä silloin sooda ohjeesta pois.)
 - kaada munaseos jauhojen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi mustikat varovasti taikinaan.
- laita pannulle nokare voita ja anna sulaa. Kun voi on hieman ruskistunut, lisää vajaan sentin paksuinen kerros taikinaa. Levitä lusikalla tarvittaessa.
 - paista pannukakkuja korkeintaan keskilämmöllä, kunnes taikina alkaa kuplia ja nousta. Käännä ja paista toiselta puolelta.
- lado pannukakut vadille ja pane lämpimään uuniin odottamaan tarjoilua. 
- ihan törkeen hyvää. Letut maistuu hyvin myös seuraavana päivänä.

Ja kahvia.


Sunnuntai: Nopeat aamusämpylät (about 8 sämpylää)

Tämä ohje löyty Koekeittiö-blogista ja pelasti yhden katastrofiaamun!



5 dl jauhoja (laitan yleensä 50/50 spelttiä ja graham/sämpyläjauhoja)
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 rkl siirappia/hunajaa
2-2,5 dl maitoa

Sekoita jauhot, leivinajuhe ja suola. Lisää siirappi/hunaja ja kylmä maito, ja sekoita nopeasti. Taikina on löysä, joten käytä reilusti jauhoja sämpylöiden pyörittelyssä. Sämpylät tulee saada mahdollisimman nopeasti uuniin, ilman mitään kohotuksia. Halutessasi voit voidella sämpylät munalla ja ripotella päälle kurpitsan-, seesamin- tai unikonsiemeniä. Paista 200 asteessa 10-13 minuuttia.

Kuvassa tylsästi vain juustoa, mutta sinä aamuna tämä aamiainen kelpasi hyvin äidille ja pojalle, etenkin kun sai huitastua tuon kahvin huiviin.



* tähän muuten auttaa todella paljon ns heräämisvalo, suosittelen kaikille muillekin aamuisin hanuriin ammutuille

1 kommentti:

  1. Onpa herkullisen näköistä! Blogissasi on muuten monta hyvää reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista