maanantai 17. kesäkuuta 2013

"Then let them eat cake" - Marie Antoinette

Viikonloppuna juhlittiin vanhemman rouvan synttäreitä perinteisesti mökillä, juhlallisin menoin. Tein kekkereihin ensimmäistä kertaa Suklaa-viikunakakun. Ohjeen löysin (hovihankkijaltani) Hesarin torstai-liitteestä ja testiraati ihastui kovin tähän jauhottomaan kakkuun. Yksi nillittäjä antoi palautetta "tummasta suklaasta".

Kakku tuntui lopulta aika makealta, joten ensi kerralla jätän pois 1-1,5 dl sokerimäärästä. Myös kuorrutteeseen laitoin vain 2 tl sokeria, vaikka ohjeessa oli 1 rkl. Appelsiinin ja viikunan makua voisi olla jopa vielä enemmän, ensi kerralla saatan lisätä näitä. Epäilin pähkinämäärää liian pieneksi, mutta se olikin ihan hyvä näin.


Suklaa-viikunakakku (noin 10 palaa)

Pohja:
100g kuivattuja pehmeitä viikunoita
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
(2 rkl marsala-viiniä)
6 valkuaista
1/6 tl suolaa
3 dl sokeria
200g taloussuklaata
50g pekaanipähkinöitä
50g hasselpähkinöitä



Koristelu:
3dl vispikermaa
1 rkl sokeria
150g taloussuklaata
3 viikunaa

Tee näin:

  1. Hienonna viikunat, liota niitä appelsiini(-marsala)seoksessa 15 min. Ota talteen 1-2 rkl mehua.


Siellä ne viikunat nyt sit lilluu


2. Vatkaa valkuaisia suolan kanssa voimakkaasti. Lisää sokeri vähitellen, kunnes vaahto on kovaa.

visp visp visp

Välikommentti:
Kun erottelet keltuaiset valkuaisista, muistathan aina yhden onnistuneen valkuaiserotuksen jälkeen laittaa se taikinakulhoon? Käytä siis kahta lasia, erottele, jätä keltuaiset yhteen, mutta kaada aina pois onnistunut satsi kulhoon, ennen kuin lähdet seuraavaa valkkaria yrittämään.

Olen onnellinen Kitchen Aidin omistaja, ja rakastan sitä. Noh, teknisestihän se ei ole ihan oikeasti minun, vaan Leipuri-Kondiittorin. Käytän Kitchen Aidia aina ja kaikkeen, ja lisää K.A. hehkutusta on luvassa myöhemmin.


3. Eli nyt olet vatkannut valkuaisia voimakkaasti, ja voit tehdä näin:


 


4. Lisää mehu(-marsala)seos. Rouhi suklaa ja pähkinät karkeasti:




5. Ja lisää varovasti valkuaisvaahtoon. Lisää viikunat.




6. Pingota leivinpapru halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuokaan, kaada taikina vuokaan




7. Paista kakkua 160C noin 1h15min, kunnes pinta on rapea, mutta sisus hieman kostea. Anna jäähtyä kokonaan. Älä säikähdä, mikäli kakun pinta laskee ja/tai halkeilee, se kuuluu kakun luonteeseen. (HUH!!)





8. Irrota kakku vuoastaan. Vatkaa kerma vaahdoksi, makeuta ja lisää se (1-2 rkl) mehu. Rouhi suklaa tai veistä siitä koristeita jos osaat (koristeet mulle aivan liian hc:tä).

9. Koristele kakku kermavaahdolla, suklaalla ja viikunalohkoilla.



Lisäsin kirsikoita kylkeen koska niitä sattui olemaan kaapissa.

Kakku oli nopeahko ja helppo toteuttaa, lopputulos oikein maukas ja se menee todellakin jatkoon. Suosittelen kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti