torstai 20. kesäkuuta 2013

Mitä seuraavalla viikolla sitten syödään?

Juhannus lähestyy ja juhlahumu sen mukana. Hiki valuu jo valmiiksi pitkin selkää, kun ajattelet sitä Cittari-helvettiä missä tönit muiden seassa ylisuurta vaunua joka on täysin ohjauskelvoton (ainakin tällaiselle alle 160cm:lle), ja yrität ruksata listalta kaikkia niitä herkkuja mitä olet luvannut taikoa Juhannus-pöytään.

Kuka tässä vaiheessa jaksaa edes miettiä, saatika muistaa, että Juhannuksen jälkeen tulee taas arki. Niin, sillä niitäkin kummajaisia tosiaan on, jotka eivät jää lomille Jussista tai pidä lomaa 5 viikkoa Juhannuksesta. Silloin voi olla ihan kiva juttu, että joku muu on miettinyt viikon ruokalistan valmiiksi, kun sitä infernaalisessa kolmen päivän darrassa hieman väsyneenä yrittää kasata jotain menytä itselleen/perheelleen.

Tässä siis viikon lista, nappaa sieltä omasi ja helpota arkeasi!


MAANANTAI:

Lounas: Marinoitua parsakaalia, quinoaa ja paistettua quorn-rouhetta

Tarvitset quinoaa ja quornia :)
Marinoitu parsakaali:
500g parsakaalia, vettä, suolaa
4 rkl öljyä
4 tl balsamicoa
4 tl vettä
1 tl sinappia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna
suolaa, mustapippuria

- sekoita marinadi
- pilko parsakaali, keitä suolatussa vedessä pari minuuttia (tai höyrytä), jätä vähän kovaksi
- nosta parsakaali tarjoiluastiaan ja kaada marinadi päälle
- sekoita, anna marinoitua ainakin 30min ennen tarjoilua

- keitä (ohjeen mukaan) quinoaa niin paljon kuin sitä haluat/tarvitset
- paista quorn-rouhe, mausta soijakastikkeella ja mustapippurilla

Sekoita marinoitu parsakaali, quinoa ja quornrouhe ja syö lämpimänä.


Illallinen: Spagettia ja Wagnerin Paras Pastakastike

Spagettia
1 pussi pakastepinaattia
1 tlk kermaviiliä tai ranskankermaa
170g auraa/sinihomejuustoa
rouhittua mustapippuria

- laita tilkka vettä paistinpannulle, kuumenna
- lisää pinaatti ja lämmitä/paista pannulla (lisää hieman öljyä)
- lisää homejuusto ja anna sulaa jonkin verran (jätä kokkareiseksi)
- sekoita joukkoon kermaviili ja lämmitä hetki
- rouhi päälle reippaasti mustapippuria
- keitä pasta ja tarjoile




TIISTAI:

Lounas: Soijasuikaleet pinaatti-fetakastikkeessa

125g soijasuikaleita
6 dl vettä
kasvisliemikuutio
soijakastiketta (1-2 rkl)
250g pakastepinaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
valkopippuria
100g fetaa
2dl soijakermaa tai creme fraichea
suolaa, kurkumaa, ripaus cayennepippuria

- keitä suikaleita n 10 min kasvisliemessä (+ puristele hieman nestettä pois)
- lämmitä tilkka vettä pannulla, lisää pakastepinaatti ja anna lämmetä/paista hieman
- lisää öljyä, lisää pilkottu sipuli ja valkosipuli, sekä soijapalat (ja lirauta päälle hieman soijakastiketta)
- paista kunnes näyttää hyvältä ja mausta valkopippurilla
- lisää feta ja soijakerma
- anna porista muutama minuutti, mausta mausteilla
- hauduta hetki ja maista, lisää mausteita tarpeen mukaan
- tarjoa riisin tai bulgurin kanssa


Illallinen: Penneä Parsakaalipestolla

Parsakaalipesto:
1 parsakaali
3 rkl pinjansiemeniä
ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
1 dl parmesaniraastetta
4-5 rkl oliiviöljyä
sitruunamehua loraus
suolaa, mustapippuria
(kurpitsansiemeniä)

- huuhtele parsakaali, paloittele ja keitä/höyrytä suolassa maustetussa vedessä muutama minuutti
- valuta vesi ja ja huuhtele parsakaalit kylmällä vedellä, jotta kypsyminen lakkaa



- sekoita kulhossa parsakaali, pinjansiemenet, basilika, pilkottu valkosipulinkynsi ja parmesani. Aja pyreeksi sauvasekoittimella.


- lisää joukkoon öljy ja mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Lisää tarvittaessa öljyä.
- tarjoile pennen kanssa, sekoita koko homma kasaan tai tarjoile erikseen. Päälle on kiva ripotella esim kurpitsansiemeniä.


KESKIVIIKKO:

Lounas: Ohra-bataattivuoka

1 batatti
1 kesäkurpitsa
1 sipuli
1 ruukku basilikaa
1,5 dl ohrasuurimoita
1 prk tomaattimurskaa/kuorittuja tomaatteja
1 tl juoksevaa hunajaa
3 dl kasvislientä
2 dl soijakermaa tms
öljyä
1,5 dl juustoraastetta

- kuori ja suikaloi bataatti, huuhtele ja suikaloi kesäkurpitsa
- kuori ja hienonna sipuli
- voitele uunivuoka öljyllä ja lado siihen kasvikset (ripottele hieman suolaa päälle)
- lisää silputtu basilika, ohrasuurimot, tomaatti, hunaja, kasvisliemi ja soijakerma, sekoita
- kypsennä uunissa 175 C 45-60min kunnes kypsää
- ripottele päälle juustoraaste ja paista 10-15min


Illallinen: Annan Hyvä Pasta

täysjyväpenneä
halloumia
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
kourallinen miniluumutomaatteja
kourallinen tuoretta basilikaa
 1limen mehu
creme fraichea
rucolaa
suolaa, pippuria
öljyä

- paista halloumi, siirrä sivuun (pilko palasiksi)
- pilko sipuli, paista pannulla, lisää tomaatit, sekoittele
- lisää lime, basilika, suolaa ja pippuria
- lisää creme fraiche ja halloumipalat
- keitä penneä
- kokoa annokset ja koristele runsaalla rucolamäärällä


TORSTAI:

Lounas: Tofusalaatti

- salaatteja
- 200g marinoitua/savustettua tofua
- 1 tl soijakastiketta
- 1 rkl seesaminsiemeniä
- 4 tuoretta viikunaa
- 3rkl pähkinöitä oman maun mukaan
- 1 tkl juoksevaa hunajaa, 1 rkl öljyä ja 1 tl omenaviinietikkaa

Paloittele tofu ja paista muutama minuutti. Sekoita joukkoon soijakastike ja seesaminsiemenet.

Revi salaatti tarjoiluastiaan, huuhdo ja paloittele viikuta ja lado pähkinöiden kanssa salaatille, lisää tofut.

Sekoita öljy, hunaja ja etikka, kaada salaatin päälle.


Illallinen: Täytetyt kesäkurpitsat ja porkkana-kurkkusalaatti (tästä riittää illalliseksi kahdelle aikuiselle ja lounaaksi töihin)

2 kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1 pussi quornrouhetta
pari isoa (jumbo)herkkusientä
1 prk tomaattimurskaa/soijakermaa
soijakastiketta
mustapippuria, paprikajauhetta, juustokuminaa, oreganoa
juustoraastetta
pinjansiemeniä


- huuhtele kesäkurpitsat, kuivaa, leikkaa kahtia pitkittäin
- poista isolla lusikalla suurin osa kurpitsan sisällöstä, pilko, laita kulhoon
- hienonna sipuli, valkosipuli ja pilko sienet
- paista öljyssä sipuleita, sieniä  ja quornia, mausta soijakastikkeella



- lisää kurpitsamössö ja paista kunnes neste irronnut


- lisää mausteet ja tomaattimurska ja/tai soijakerma
- paita kurpitsa"veneet" uunivuokaan ja täytä ne quornkastikkeella
- kun kastiketta jää yli, lado vaan päälle ja uunivuokaan loput
- lisää juustoraaste
- paista uunissa 200C noin 20min
- anna hetki vetäytyä, ripottele päälle pinjansiemeniä
- tarjoile salaatin kanssa (nopean salaatin saat yhdistämällä salaattia, kurkkua, porkkanaraastetta ja sitruunaa, öljyä, suolaa ja pippuria)



ja näin tylsän näköinen illalla :)

hieman hauskempi lounaseväänä


PERJANTAI:

Lounas: Linssi-feta vuoka

6 dl keitettyjä linssejä (laiska ostaa Go Greenin purkkeja, meniskö niitä n 3 kpl?)
2 rkl öljyä
2 punasipulia
1 prk tomaattimurskaa/ kuorittuja tomaatteja
4 valkosipulinkynttä
1 tl timjamia
1 kasvisliemikuutio
200g fetaa
tuoretta, silputtua basilikaa
ruisleipää

- uuni päälle 200C
- hienonna sipulit, paista öljyssä
- lisää keitetyt linssit, tomaatit, kasvisliemi, timjami
- keitä kasaan noin 5 min
- kaada seos uunivuokaan, ripottele päälle fetat
- paista uunissa 10min ja koristele basilikalla
- tarjoile esim ruisleivän kaverina


Illallinen: Pizza-Perjantain Paras-Pizza

Itse tehty pizzapohja (KVG)
+
tomaattimurskaa
tuoreita yrttejä (esim basilikaa, oreganoa)
suolaa, pippuria
juustoraastetta
sulatettua pakastepinaattia
pari jumbo-herkkusientä
kourallinen oliiveja
pala aurajuustoa (jos vihaat auraa, laita chevreä tai fetaa)
pari rkl aurinkokuivattua tomaattia
rucolaa, kuivattua oreganoa


- tee pizzapohja
- sekoita kevyesti sauvasekoittimella tomaatti ja yrtit + mausteet, lisää suolaa, pippuria

- levitä pizzapohjalle tomaattikastike ja sen päälle kerros juustoraastetta


fiilistelyä

- klikkaile päälle pinaattia, pilkotut sienet, aurinkokuivatut tomaatit ja murusteltu aurajususto
- paista 15 min kunnes hyvä, koristele rucolalla ja oreganolla



kuvassa aivan liian vähän rucolaa (mies lisännyt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti